Πίνακες Μαρκαδόρου: Οδηγός Αγοράς

20/02/2016

πινακες μαρκαδορου

Πίνακες Μαρκαδόρου: Πως να επιλέξω σωστά.

Αγοράζοντας έναν λευκό πίνακα μαρκαδόρου κάνετε μια μικρή επένδυση. Ο "Ασπροπίνακας" που θα αγοράσετε θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δουλειά σας. Το ζήτημα είναι αυτό το εργαλείο να αντέξει τον περισσότερο δυνατό χρόνο ενώ ταυτόχρονα να διευκολύνει το "έργο" σας!


Για ποιους λόγους πρέπει να προτιμήσετε έναν πίνακα μαρκαδόρου;


Οι πίνακες κιμωλίας αντικαθίστανται πλέον με πίνακες μαρκαδόρου. Τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παλιούς πίνακες είναι πολλά και σημαντικά:

  • Είναι πιο υγιεινοί και υποαλλεργικοί αφού δεν σκορπούν σκόνη κιμωλίας στην ατμόσφαιρα της σχολικής αίθουσας

σκόνη απο κιμωλία



  • Τα υλικά κατασκευής τους είναι κατά 90% ανακυκλώσιμα
  • Καθαρίζουν εύκολα
  • Το οπτικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο με τη χρήση μαρκαδόρων πολλών χρωμάτων
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οθόνες προβολής (projector) ή, με μια απλή συσκευή, μπορούν να μετατραπούν σε διαδραστικούς πίνακες.
  • Οι διαστάσεις τους ποικίλουν ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε αίθουσα διδασκαλίας
  • Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής σε διαστάσεις κατά παραγγελία, με ελάχιστη επιβάρυνση
  • Η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολη

Τι πρέπει να προσέξετε πριν προχωρήσετε στην αγορά του πίνακα;


1) Την επιφάνεια του πίνακα.

Υπάρχουν αρκετά είδη επιφανειών πίνακα και γι αυτό στο εμπόριο συναντάμε μεγάλη κλίμακα στις τιμές. Πιο κάτω θα σας αναλύσουμε τα πιο συνηθισμένα.

α) Μελαμίνη (melamine): Είναι η πιο φθηνή λύση αφού είναι φτιαγμένη από ειδική μελαμίνη χωρίς πόρους.

Πλεονεκτήματα:

  • Χαμηλή τιμή

Μειονεκτήματα:

  • Όχι εύκολο σβήσιμο
  • Διάρκεια ζωής επιφάνειας 3 με 5 χρόνια, ανάλογα με τη συντήρηση και τη χρήση του.
  • Σκευρώνει εύκολα από υγρασίες ή διαστολές - συστολές του τοίχου.

Η γνώμη μας: Δεν τη συστήνουμε για χρήση σε σχολεία ή φροντιστήρια. Αντιθέτως λόγω του μικρού κόστους είναι ιδανική για χώρους που δεν θα χρησιμοποιείται καθημερινά όπως γραφεία ή σεμινάρια. Συνήθως μετά από πολλή χρήση σε 3 με 5 χρόνια αρχίζει να κάνει πόρους με αποτέλεσμα να μένει μελάνι και να φαίνεται σαν μικρές κουκίδες.

Σχόλιο: Προσοχή, όταν ένας πίνακας δεν είναι μαγνητικός υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι μελαμίνης. Γι αυτό θα πρέπει να ζητάτε από τον προμηθευτή να σας ξεκαθαρίσει το υλικό που είναι φτιαγμένη η επιφάνεια. Σπάνια ένας Μη-Μαγνητικός πίνακας μαρκαδόρου είναι υψηλής ποιότητας και αντοχής. Αυτό επειδή η επιφάνεια ενός μη-μαγνητικού πίνακα δεν είναι από χάλυβα όπως οι μαγνητικοί καλής ποιότητας.

β) Φορμάικα (HPL): Οικονομική λύση, επιφάνεια μέτρια ως προς το γράψιμο και το σβήσιμό της, αρκετά καλή αντοχή στο χρόνο.

Πλεονεκτήματα:

  • Χαμηλή τιμή
  • Χαράζεται δύσκολα
  • Παραγγελίες στις επιθυμητές διαστάσεις

Μειονεκτήματα:

  • Μέτριος στο σβήσιμο
  • Μη μαγνητικός
  • Γυαλίζει πολύ όταν πέφτει ήλιος ή προτζέκτορας
  • Αμφίβολη ποιότητα κατασκευής αφού δεν κατασκευάζονται σε επώνυμα εργοστάσια.

Η γνώμη μας: Για κάποιον που δεν ενδιαφέρεται για καλό design, δεν τον ενοχλεί που δεν είναι μαγνητικός και θέλει απλά ένα εργαλείο που θα αντέξει για πολλά χρόνια θεωρείται η καλή λύση.

Σχόλιο: Οι περισσότεροι Έλληνες κατασκευστές χρησιμοποιούν φθηνό υλικό και γι αυτό μετά από λίγο καιρό ο πίνακας δεν σβήνει καλά και μένουν σκιές από το μελάνι που όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο έντονες. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.

γ) Λακαρισμένος χάλυβας (Lacquered steel): Η πιο οικονομική από τις αξιόπιστες λύσεις. Είναι βαμμένος χάλυβας με ειδική λάκα. Υπάρχουν πολλές ποιότητες λακαρισμένου χάλυβα. 

Πλεονεκτήματα:

  • Καλή σχέση τιμής - ποιότητας
  • Μαγνητική επιφάνεια
  • καλό σβήσιμο

Μειονεκτήματα:

  • Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις την ποιότητα της επιφάνειας. 
  • Μερικές φορές φαίνονται κάποιες ατέλειες στην επιφάνεια (Ανάλογα με την αξιοπιστία της εταιρείας)

Η γνώμη μας: Προτείνουμε αυτή την κατηγορία για μικρά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών. Με τη σωστή συντήρηση και χρησιμοποιώντας τα σωστά αναλώσιμα ο πίνακας αυτός έχει ζωή τουλάχιστον 8 με 10 χρόνια.

Σχόλιο: Να προτιμήσετε έναν πίνακα Lacquered steel επώνυμου εργοστασίου. Η επιφάνεια του λακαρισμένου χάλυβα θα πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 0,2mm. Αν είναι πιο λεπτό το υλικό είναι εύκολο να κάνει βαθουλώματα με τη χρήση ή τσαλάκωμα κατά τη μεταφορά. Ως προς το γράψιμο και σβήσιμο καλό είναι να δοκιμάσετε να σβήσετε αλλά και να "χαϊδέψετε" την επιφάνεια με το χέρι για να δείτε αν το χέρι κολλάει ή γλυστράει. Για να είναι καλή η επιφάνεια θα πρέπει να μην έχει καθόλου τριβές.

 

ε) Επισμαλτωμένος χάλυβας ή Κεραμεικός ή Πορσελάνη (Enamel steel ή Ceramic): Η κορυφαία κατηγορία πινάκων.

Πλεονεκτήματα:

  • Μαγνητική επιφάνεια με πολύ καλή μαγνητική ιδιότητα.
  • Τέλειο σβήσιμο
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής
  • Πολλά χρόνια εγγύηση
  • Χαράζεται πολύ δύσκολα

Μοναδικό μειονέκτημα:

  • Η τιμή του αλλά ό,τι πληρώνεις παίρνεις!!!

Η γνώμη μας: Η καλύτερη λύση για τα σχολεία. Η διάρκεια ζωής του είναι πάνω από 30 χρόνια και θεωρούμε ότι θα κάνει απόσβεση τα χρήματα που θα δαπανηθουν αφού δεν θα ξαναχρειαστεί ποτέ αλλαγή. Αρκεί να μην γίνει φθορά επίτηδες. Καλό είναι να γίνει μία ενημέρωση στα παιδιά ότι είναι ακριβός και δεν πρέπει να τον χαράξουν κτλ κτλ.

Σχόλιο: Εδώ θέλει προσοχή ποιος σου δίνει την εγγύηση. Επειδή είναι πολλά τα χρόνια θα πρέπει η εταιρεία να είναι αξιόπιστη και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει τα επόμενα χρόνια. Προσοχή γιατί υπάρχουν υποτιθέμενα εργοστάσια που κατασκευάζουν ΟΕΜ πίνακες στην Κίνα, δηλαδή έχουν βγάλει ένα τυχαίο όνομα φτιάχνουν μια παρτίδα 1000 πίνακες με αυτό το όνομα και μόλις πουληθούν εξαφανίζονται και κάνουν το ίδιο με άλλο όνομα. Οπότε αν χρειαστείς την εγγύηση ψάχνεις να τους βρεις. Γνωστά Ευρωπαϊκά και αξιόπιστα εργοστάσια είναι: Legamaster με έδρα Ολλανδία και Γερμανία αφού ανήκει στον όμιλο της Edding, 2x3 με έδρα στην Πολωνία, Bi-office με έδρα στην Πορτογαλία, Rocada με έδρα στην Ισπανία. Και μάλιστα αυτά τα 4 εργοστάσια χρησιμοποιούν επιφάνεια πορσελάνης από το Κορυφαίο εργοστάσιο στον κόσμο με έδρα στο Βέλγιο που ονομάζεται Polyvision
UPDATE: Μετά την εμπειρία μας με τα παραπάνω εργοστάσια κάνουμε μια αναβάθμιση των συμβουλών μας. Η 2x3 και η ROCADA όταν ακρίβηναν τα υλικά μείωσαν την ποιότητά και την αξιοπιστία τους. Η ROCADA μας έκανε τις αλλαγές των πινάκων που είχαν πρόβλημα, όμως χάσαμε πολύ χρόνο, μείναμε καιρό χωρίς στοκ, είχαμε καθυστερήσεις στην αντικατάσταση, δυσαρεστημένους πελάτες. Με τη 2x3 είχαμε σοβαρά προβλήματα που όμως δεν αντικαταστάθηκαν και αναγκαστήκαμε να κάνουμε αντικατάσταση με πίνακες άλλου εργοστασίου με δικά μας έξοδα. Αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο που προτείνουμε είναι το "WHITEBOARDS HELLAS" επειδή αποδείχτηκε το πιο αξιόπιστο από όλα. Η επιφάνεια των πινάκων είναι πιο χονδρή, το εσωτερικό είναι πιο σκληρό με αποτέλεσμα να μην έχουμε απώλειες αλλά και να μην ξεκολλάει η επιφάνεια από το σώμα. Αλλά κυρίως δεν υάρχουν παράπονα ότι δεν σβήνει.

2) Την προστασία από την υγρασία.

Θα πρέπει ο πίνακας στο πίσω μέρος, αυτό δηλαδή που θα ενωθεί με τον τοίχο, να έχει μονωτικό υλικό. Συνήθως οι πίνακες έχουν λαμαρίνα. Διαφορετικά έχουν ένα λευκό υλικό που είναι σαν ελαστικό πλαστικό. Και αυτό είναι καλό μονωτικό αλλά η λαμαρίνα είναι καλύτερη λύση γιατί εκτός από τις μονωτικές της ικανότητες βοηθάει τον πίνακα να μην σκεβρώνει.

3) Τον τρόπο τοποθέτησης.

Ο συνηθισμένος τρόπος τοποθέτησης πινάκων είναι ο εξής: οι πίνακες έχουν 4 πλαστικά με τρύπες στις 4 γωνίες οπότε σημαδεύουμε και αφού τρυπήσουμε τον τοίχο, τοποθετουμε τα ούπα και βιδώνουμε τον πίνακα. Αυτή είναι η καλύτερη και πιο εύκολη λύση τοποθέτησης με ένα μόνο μειονέκτημα. Με τις διαστολές και συστολές του τοίχου ο πίνακας μπορεί να κάνει κοιλιά μες τη μέση που δεν είναι βιδωμένος. Αυτό λύνεται εύκολα αν τοποθετήσουμε 2 γαντζάκια στο κέντρο του πίνακα, ένα πάνω και ένα κάτω ώστε να κολλήσει καλά στον τοίχο και στη μέση. Οι πολύ καλοί πίνακες έχουν ειδικές βάσεις που βιδώνουν στον τοίχο και στη συνέχεια στερεώνονται οι πίνακες πάνω στη βάση. Αυτό έχει 2 καλά: πρώτον είναι ελεύθερος ο πίνακας στις άκρες του ώστε να μη σκεβρώνει απο τις διαστολές και τις συστολές του τοίχου και δεύτερον δεν έρχονται σε επαφή με τον τοίχο και έτσι προστατεύονται από την υγρασία. Τέλος υπάρχουν οι Ελληνικής κατασκευής, οι οποίοι δεν έχουν τρύπες στις γωνίες, οπότε βιδώνουμε 4 ή 6 γαντζάκια ανάλογα με το μέγεθος. Αυτή είναι ασφαλής στερέωση και το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι καλαίσθητο το αποτέλεσμα. Προσοχή, κυκλοφορούν κάποιοι πίνακες που στερεώνονται μόνο σε 2 βίδες στο πάνω μέρος. Αυτοί είναι επικίνδυνοι να πέσουν και να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Γι αυτό καλό είναι να βάλουμε και 2 γαντζάκια στο κάτω μέρος.

4) Τα αξεσουάρ που τον συνοδεύουν.

Προσέχουμε οι πίνακες που θα αγοράσουμε να έχουν βάση για μαρκαδόρους και σπόγγο, να περιέχονται τα υλικά στήριξης και να έχουν μεταλλικό πλαίσιο.

5) Το εργοστάσιο κατασκευής.

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή μας πρέπει να παίξει ο κατασκευαστής του πίνακα. Υπάρχει περίπτωση ένα καλό εργοστάσιο να παράγει πίνακα χαμηλότερης κατηγορίας που όμως να είναι καλύτερος από υψηλότερης κατηγορίας άλλου εργοστασίου. Γνωστά Ευρωπαϊκά και αξιόπιστα εργοστάσια είναι: Whiteboards Hellas με έδρα στην Ελλάδα, Legamaster με έδρα Ολλανδία και Γερμανία αφού ανήκει στον όμιλο της Edding, 2x3 με έδρα στην Πολωνία, Bi-office με έδρα στην Πορτογαλία, Rocada με έδρα στην Ισπανία.

6) Τη συντήρησή του.

Αγοράζοντας έναν πίνακα μαρκαδόρου πρέπει να ενημερωθείτε για τη σωστή συντήρησή του. Ρωτήστε τον προμηθευτή σας αλλά και ψάξτε στο διαδίκτυο για να βρείτε οδηγίες συντήρησης. Προσοχή αν γράψετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Δεν χρειάζεται πανικός αφού υπάρχει κόλπο για να τον αφαιρέσουμε με ευκολία.

6) Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

Για να μην υπάρχουν προβλήματα στη χρήση του πίνακα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά και επώνυμα υλικά όπως μελάνια πίνακα, μαρκαδόρους πίνακα, σπόγγους λευκού πίνακα και διάφορα άλλα αξεσουάρ πινάκων. Όταν λέμε τα σωστά υλικά δεν εννοούμε απλά να είναι γνωστές μάρκες αλλά και το κατάστημα από το οποίο θα τα προμηθευτούμε να μην τα έχει πολύ καιρό στη ζέστη. Η χημική βάση του μελανιού για ασπροπίνακες είναι η αλκοόλη ( οινόπνευμα ). Αυτό σημαίνει πως αν μείνει για καιρό σε ράφι μέσα σε κατάστημα με ζέστη αρχίζει να χάνει τις ιδιότητές του. Εμείς εισάγουμε τα μελάνια μας κάθε 2 με 3 μήνες ώστε να τα προμηθεύουμε στους πελάτες μας φρέσκα και το καλοκαίρι τα αποθηκεύουμε σε δωμάτιο με μόνιμο κλιματισμό στους 20 βαθμούς κελσίου. Ο κατασκευαστής μας γράφει στις οδηγίες ότι δεν πρέπει να μείνει σε θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών για πολλές συνεχόμενες ώρες. Οι μάρκες μαρκαδόρων πίνακα που σας προτείνουμε είναι edding, pilot, pentel, snowman που δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ προβλήματα. Να προτιμάτε μαρκαδόρους που ξαναγεμίζουν ώστε να κάνετε οικονομία. Επίσης θα θέλαμε να σας εγγυηθούμε για το μελάνι της εταιρείας μας που εισάγεται από το καλύτερο εργοστάσιο παρασκευής μελανιών παγκοσμίως.


Αν σας βοήθησε αυτό το άρθρο στο να ενημερωθείτε για τους πίνακες μαρκαδόρων και τα χαρακτηριστικά τους, παρακαλώ βαθμολογήστε μας ή σχολιάστε το. Αν έχετε παρατηρήσεις που νομίζετε ότι θα βοηθήσετε τους ενδιαφερόμενους αλλά και μας να εξειδικευτούμε ακόμα καλύτερα, θα ήταν χαρά μας να τις μοιραστείτε μαζί μας με τη βοήθεια της παρακάτω φόρμας.

Παρόμοια άρθρα:

Συντήρηση Πίνακα Μαρκαδόρου
 
 
Σβήσιμο Ανεξίτηλου από λευκό πίνακα
Σχόλια

Πάρα πολύ αναλυτική πληροφόρηση που σίγουρα βοηθάει στη σωστή επιλογή. Ευχαριστώ πολύ!

Φοβερό άρθρο! Συγχαρητήρια! Είμαι απλή ιδιώτης με καμία σχέση με φροντιστήρια και ψάχνω για πίνακα τύπου σεμιναρίου για προσωπική οικιακή χρήση. Έτυχε και έπεσα στο συγκεκριμένο άρθρο. Σας ευχαριστώ πολύ για την απίστευτη δουλειά και τον επαγγελματισμό σας! Έμαθα πολλά για τους ασπροπίνακες! Σας συγχαίρω επίσης για την φοβερή οργάνωση των πληροφοριών σας ανά πίνακα. Θα μπορούσατε ίσως να γράψετε ένα αντίστοιχο άρθρο για τους πίνακες συνεδρίου (πχ 70χ100cm);

Εξαιρετική πληροφόρηση που καλύπτει πλήρως το θέμα

Γράψτε μια κριτική